Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Χρήματα-Πεποιθήσεις, Προσκολλήσεις * Θεική Υποστήριξη και Αφθονία του Σύμπαντος


Χρήματα και πεποιθήσεις

Από πολύ μικρή ηλικία συχνά ακούμε να μας μιλάνε για τα χρήματα. Πως είναι ένα από τα κυριότερα πράγματα στον κόσμο ως μέσο επιβίωσης και γενικά ως μέσο ευχαρίστησης και ικανοποίησης στη ζωή. Ακούγαμε πως χωρίς αυτά δεν είναι δυνατόν να βιώσεις ένα καλό επίπεδο βιωσιμότητας. Μας λέγανε πως είναι απαραίτητο κάποιος να δουλεύει σκληρά στη ζωή του ώστε να τα αποκτήσει, να τα κρατήσει και να τα επενδύσει έτσι όπως ένας «σωστός» άνθρωπος καλείτε να κάνει ώστε να ζήσει όπως επιθυμεί ή τουλάχιστον  έτσι ώστε να μην πεινάει.

Γενικά τα χρήματα είναι ένα ισχυρό σύμβολο δύναμης και γοήτρου ανά τους αιώνες. Εάν έχεις πολλά από αυτά θεωρείσαι επιτυχημένος, εάν πάλι δεν έχεις και τόσα η αξία σου αυτόματα μειώνεται, νιώθεις αδύναμος και μικρός, έχοντας πλήρως ταυτίσει την αληθινή σου αξία με ένα  σύμβολο όπως οτιδήποτε άλλο στον κόσμο.Το θέμα είναι πως έχουμε αντικαταστάσει την βαθύτερη αξία μας με την αξία που εμείς οι ίδιοι έχουμε δώσει στα χρήματα.

Αυτά απο μόνα τους δεν είναι ούτε καλά ούτε κακά. Ο τρόπος καθαρά που κάποιος τα διαχειρίζεται αλλά και η αξία που τους προσδίδει για συγκεκριμένους σκοπούς είναι αυτά που τα καθιστά αναλόγως. Οι πιο κοινές πεποιθήσεις  και φράσεις σχετικά είναι ,

·          Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα.
·         Το χρήμα είναι η ρίζα του κακού.
·         Όποιος έχει πολλά χρήματα είναι κακός και αχάριστος.
·         Πρέπει να δουλεύεις πολύ σκληρά ωστέ να έχεις χρήματα.
·         Πρέπει να κάνεις οποιαδήποτε δουλειά στη ζωή σου για να έχεις χρήματα.
·         Εάν δεν έχεις χρήματα είσαι άχρηστος και τεμπέλης.
·         Χωρίς χρήματα είσαι ένα τίποτα.
·         Οταν το χρήμα προηγείται, όλες οι πόρτες ανοίγουν.
·         Όπου φτωχός και η μοίρα του.
·         Τα λεφτά πάνε στα λεφτά.

Αυτές λοιπόν είναι λίγες από τις πεποιθήσεις και απόψεις που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μεγαλώσει. Φυσικά η πίστη σε όλες αυτές η κάποιες από αυτές δημιουργεί τεράστια ενοχή μέσα στο νου μας. Είναι λογικό πως όταν κάποιος άνθρωπος, όπως πολλοί από τους γονείς μας, έχουν μεγαλώσει με τέτοιου είδους απόψεις είναι πολύ φυσικό να τις πιστεύουν ακράδαντα και να τις μεταφέρουν και σε εμάς από τότε που ήμασταν ακόμη παιδιά.


Έτσι ξεκίνησες και εσύ το μακρύ δρόμο του αγώνα για την απόκτηση χρημάτων και υλικών αγαθών. Άρχισες σιγά σιγά να τρέχεις στον ίδιο μονοπάτι με όλους. Προσπάθησες να κυνηγήσεις κάποια στιγμή τα όνειρά σου αλλά σου είπαν πως είσαι ένας μεγάλος ιδεαλιστής και σου κόψανε τη φόρα. Σου είπαν πως δεν μπορείς να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα γιατί θα είσαι φτωχαδάκι, δεν θα μπορέσεις να ζήσεις ανεξάρτητος και ούτε να κάνεις την οικογένεια που επιθυμείς. Σου είπανε καλύτερα να προσγειωθείς ,να γυρίσεις πίσω στην πραγματικότητα και να βρεις μια δουλειά στην οποία ακόμη και αν δεν είσαι ευχαριστημένος ,η ικανοποίηση θα έρχεται από τα χρήματα που θα βγάζεις.

Αλλά έλα, που ο τρόπος που «βγάζεις» τα χρήματα είναι απόλυτα συνυφασμένος με πως το πως μετά τα ξοδεύεις. Όταν δεν είσαι ικανοποιημένος σε μια εργασία, και είσαι σε έναν αγώνα, είναι απολύτως λογικό πως τα χρήματα που θα λάβεις θα είναι για ασχολίες και πράγματα τα οποία θα λειτουργούν σαν ναρκωτικά στη ζωή σου, για να σε ικανοποιήσουν για λίγο από όλο αυτό το μεγαλύτερο μέρος που περνάς στη δουλειά σου. Σκέψου..

·         Υλικά αγαθά, ρούχα, ποτά, γενικά εξαρτήσεις και κάποιες φορές και κανένα ταξίδι.

Αλλα για να κάνεις αυτό το ταξίδι για να περάσεις και καλά, ήρεμα (λέμε τωρα) για 3-5 ημέρες , χρειάζεται να είσαι στην βαρετή και μίζερη δουλειά σου για 8-9 ώρες κάθε ημέρα για 6 μήνες.΄

Τα χρήματα ως προσκόλληση

Τα χρήματα όπως οτιδήποτε άλλο σε αυτόν τον κόσμο είναι ένα σύμβολο-είδωλο, με το οποίο είναι εύκολο να ταυτιστούμε και να προβάλλουμε επάνω του. Αυτό σημαίνει πως με την απόκτηση χρημάτων ως μέσο , περιμένουμε να νιώσουμε την ευτυχία και την γαλήνη μέσα μας.
 Αυτό φυσικά είναι μια ψευδαίσθηση,γιατί είναι σαν να δίνουμε σε κάτι έξω από εμάς όλη την δύναμη για τα συναισθήματα που εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε στη ζωή μας. Νομίζουμε πως  είτε αυτό πρόκειται για χρήματα, για ανθρώπους, καταστάσεις ,μπορούν να μας προσφέρουν αυτήν την γαλήνη , που ήδη υπάρχει μέσα μας.

Ψάχνοντας στην εξωτερική πραγματικότητα , είτε για υλικές απολαύσεις είτε για συναισθηματική ικανοποίηση ,είναι σαν να δίνουμε τον έλεγχο σε κάτι έξω από εμάς να ορίσει την ευτυχία μας. Η ζωή συχνά προσπαθεί να μας κάνει να δούμε καθαρά μέσα από φαινομενικά στερήσεις, πως η πηγή όλης της χαράς βρίσκεται μέσα μας, και αυτή καθόλου δεν εξαρτάται από το αν σήμερα έχεις περισσότερα η λιγότερα χρήματα. Εάν θα πας για φαγητό σε ένα ακριβό εστιατόριο ή εάν θα περπατήσεις για ώρες σε μια παραλία.
Μόνος ή με παρέα.

Όταν νιώσεις αυτήν την ολοκλήρωση μέσα σου. Η ισορροπία επέρχεται φυσικά στη ζωή σου. Όπως και τα υλικά αγαθά και οι άνθρωποι με τους οποίους θα περνάς όμορφα, χωρίς να κρεμιέσαι πάνω τους ,νομίζοντας πως αυτοί ή αυτά σου δίνουν την ευτυχία που υπάρχει ήδη μέσα σου.


΄



Το δικό μου ταξίδι αναίρεσης πεποιθήσεων σχετικά με τα χρήματα

Χρόνια αναρωτιόμουν εάν αυτό είναι αληθινή ζωή, εάν ως ανώτερα όντα ήρθαμε σε αυτό τον κόσμο για να βιώνουμε μια τέτοια είδους κατάσταση.
Σε νεαρή σχετικά ηλικία  αποστασιοποιήθηκα από το κατεστημένο. Σίγουρα με το να δίνω μεγάλες μάχες μέσα μου με τις πεποιθήσεις που χρόνια είχαν φυτευτεί στο υποσυνείδητο μου. Με το να δουλεύω σε βαρετές και απάνθρωπες δουλειές για λίγους μήνες απλά για να έχω χρήματα. Πάντα μέσα μου ένιωθα πως κάτι πηγαίνει λάθος σε αυτόν τον κόσμο. Όσο πιο έντονο αυτό το συναίσθημα μέσα μου τόσο περισσότερο άρχισα να αντιδρώ. Οι γύρω μου ξεκίνησαν όμως να αντιδρούν περισσότερο με φράσεις του τύπου,

-Πως ζεις έτσι..
-Πως αντέχεις να ζεις χωρίς χρήματα  , χωρίς απολαύσεις.
-Πως μπορείς απλά να τα βολεύεις με τα χρήματα που βγάζεις απο το χόμπι σου.

Υπήρχαν μέρες φυσικά που στην τσέπη μου δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ.
Είχα καλά ζήσει τις «απολαύσεις» ως ναρκωτικά αυτού του κόσμου , δεν μου πρόσφεραν πλέον την  βαθύτερη ικανοποίηση , με βύθιζαν ακόμη περισσότερο στην κατάθλιψη.
Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως είναι θεμιτό να ζείς στην ανέχεια, και πως δεν χρειάζονται οι απολαύσεις αυτού του κόσμου.Αλλά όταν δεν ξέρεις να τις διαχειριστείς είναι πολύ εύκολο να χάσεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτές.



Χρειάστηκε να δείξω στο σύμπαν πόσο πολύ θέλω να δω διαφορετικά. Πόσο πολύ θέλω να αποκτήσω αυτή την νέα όραση. Την όραση που μου δείχνει αληθινά πως αυτός ο κόσμος λειτουργεί. Ποιος κινεί τα νήματα.....

Όσο πίστευα πως έχω τον απόλυτο έλεγχο της επιβίωσης μου,έπεφτα πάντα σε κενό. Προσπαθούσα σκληρά, έπαιρνα μια μικρή ανταμοιβή και ποτέ δεν βίωνα μακροπρόθεσμη ευτυχία. Όταν ξεκίνησα να μελετάω τον εαυτό μου και πιο βαθιά ,κατάλαβα πως οι άνθρωποι είμαστε αόμματοι. Εμπιστεύομαστε τα μικρά μας σπασμένα φτερά και ξεχνάμε πως είμαστε στις πελώριες φτερούγες τέλειας ασφάλειας μιας Άνώτερης Δύναμης , ποτέ μόνοι. Ποτέ αδύναμοι.

Όταν βίωνα ξανά και ξανά αυτήν την προστασία, ορκίστηκα στον εαυτό μου να μην το ξεχάσω ποτέ και να φτάσω σε αυτήν την απόλυτη κατάσταση συνειδητότητας ,ότι είμαι πάντα και για πάντα ολοκληρωτικά φροντισμένη, και μόνο ακολουθώντας την καρδιά μου και το πάθος μου και με βαθιά εμπιστοσύνη, όλες οι υλικές απολαύσεις, βοήθειες και σύμβολα έρχονται κοντά σου και σου προσφέρονται απλόχερα.

Δεν σημαίνει πως αυτός ο δρόμος επίσης δεν έχει κόπο και δυσκολίες. Θα περπατήσεις σε ένα μακρύ και βαθύ μονοπάτι που θα χρειαστεί να ξεδιαλύνεις πολλές πεποιθήσεις ,να ξεκολλήσεις από πάνω σου πάμπολλα βαρίδια που κουβαλούσες για χρόνια στους ώμους ,τόσο που νόμιζες πως είναι το ίδιο το σώμα σου. Θα χρειαστεί να πας βαθιά μέσα σου για να θυμηθείς πως δεν είσαι αδύναμος και μικρός, και πως δεν έχεις ταλέντα και ικανότητες και φλόγα στην καρδιά σου που είναι ικανά να σε οδηγήσουν στα όνειρα σου.

Θεική Υποστήριξη και Θαύματα

Βίωσα πολλά Θαύματα στον δρόμο, χρήματα ήρθαν από φίλους,γνωστούς, συγγενείς. Από την δουλειά που αγαπούσα. Δεκάδες φορές βρίσκοντας ή και κερδίζοντας. Μόνο και μόνο επειδή εμπιστευόμουν, πως δεν είμαι μόνη. Πως δεν θα μείνω αβοήθητη.  Πολλές φορές έτρεμα από φόβο, μήπως όντως είμαι ένα αδύναμο ανθρωπάκι. Τότε κατάλαβα πως κανένα από αυτά τα «δυνατά ανθρωπάκια» δεν θα άντεχαν να ζήσουν ούτε μια μέρα με το θάρρος του αληθινού εαυτού τους, πιστοί στα όνειρα τους, και στην αλήθεια μέσα τους, και με την απόλυτη παράδοση τους στον Θεό.

Πολλοί θα σε πουν αφελή, πως παραιτήθηκες απο τη ζωή. Μα στ’αλήθεια οι ίδιοι έχουν παραιτηθεί απο την αλήθεια μέσα τους. Απο την αλήθεια που όλοι στις σελίδες της Βίβλου συχνά συναντούν και γαληνέυουν μα σχεδόν αμέσως ξεχνούν...

«Μη μεριμνάτε για τη ζωή σας, τι να φάτε. ούτε για το σώμα, τι να ντυθείτε. Η ζωή είναι πολυτιμότερη από την τροφή, και το σώμα από το ένδυμα. Παρατηρήστε τά κοράκια, ότι δεν σπέρνουν ούτε θερίζουν. τα οποία δεν έχουν ταμείο ούτε αποθήκη, και ο Θεός τα τρέφει. πόσο περισσότερο διαφέρετε εσείς από τα πουλιά; Και ποιος από σας μεριμνώντας μπορεί να προσθέσει έναν πήχη στο ανάστημά του; Αν, λοιπόν, εσείς δεν μπορείτε ούτε το ελάχιστο, για τα υπόλοιπα γιατί μεριμνάτε; Παρατηρήστε τα κρίνα, πώς μεγαλώνουν. δεν κοπιάζουν ούτε κλώθουν.» Κατά Λουκά 12:15-31






Κινδύνοι στον πνευματικό δρόμο της αυτογνωσίας


Εδώ και πάλι ελλοχεύει ο κίνδυνος της απάθειας και της αδράνειας. Και το ότι συνδέουμε απόλυτα την δουλειά με τα χρήματα και την δημιουργικότητα. Πραγματικά όταν σταματάς να ακούς όλο και λιγότερο αυτή τη φωνή μέσα σου που σε σπρώχνει να κάνεις πράγματα απο πίστη στην ανέχεια και στον φόβο, αρχίζεις αληθινά να δημιουργείς από ένα πεδίο μέσα σου που δεν στερεύει ποτέ. Είσαι πολύ περισσότερος απασχολημένος από ότι ήσουν πριν. Δίνεις την ενέργεια σου στα πράγματα που σε ευχαριστούν, και αυτή η Ενέργεια δεν είναι χαζή, στο ανταποδίδει πίσω με χιλιάδες τρόπους. Φτάνει να εμπιστευτείς. Γιατί τι άλλο θα μπορούσε να είναι η ζωή από ένα μάθημα στην Εμπιστοσύνη; Μέσα μας, με τους ανθρώπους γύρω μας, με τον Θεό;
Τι απ’όλα αυτά θα έπαιρνες μαζί σου με το τέλος αυτής της γίηνης ζωής σου;
 Σίγουρα Μόνο την Αγάπη και την χαρά που βίωσες στην καρδιά σου!



Ο μόνος άνθρωπος που έχεις να νικήσεις είναι ο εαυτός σου. Το να μην φοβηθείς την δύναμη μέσα σου να σταθείς για αυτό που νιώθεις βαθιά μέσα στην καρδιά σου. Απάξ και ξεκινήσεις , είναι λές και όλο το σύμπαν βρίσκεται στο πλευρό σου. Έχεις μπεί στη ροή και σε παίρνει μαζί της ..προς τον παράδεισο. Όλη η ενέργεια ξεκινά να κινείται προς τα όνειρα σου. Δεν είσαι ιδεαλιστής, είσαι αληθινός. Αλλά σε έναν κόσμο ολοκληρωτικής παράνοιας είναι απολύτως λογικό να είσαι ο τρελός! Τα χρήματα είναι όντως ένα δυνατό σύμβολο...Αφύπνισης. Ξύπνημα στον αληθινό σου εαυτό εάν το δείς σωστά και απο την αλλή σύμβολο ύπνου στον θάνατο και στην αμαρτία. 


Επέλεξε ξανά

Τι θα προτιμούσες άραγε να δείς εάν η επιλογή ήταν μόνο δική σου;
Τι θα προτιμούσες να κάνεις;


Είσαι ακόμη ζωντανός, μπορείς ακόμη να εμπιστευτείς.
Σταμάτα να δικαιολογείσαι και να τρέμεις κάθε φορά που τα χρήματα σου τελειώνουν ή που νιώθεις πως δεν θα σου φτάσουν ως το τέλος του μήνα.
Τόλμησε να ρωτήσεις την καρδιά σου,

 Ζώ αληθινά ή απλά τα βολεύω;
Νιώθω γεμάτος ακόμη και όταν δεν έχω χρήματα;
Τι με κάνει Ευτυχισμένο τι με γεμίζει χαρά;

Υποστήριξη και Αφθονία του Σύμπαντος

Όλο το σύμπαν είναι μαζί σου. Η μεγαλύτερη ψευδαίσθηση είναι να πιστεύεις πως δεν είναι. Όπως και η μεγαλύτερη αλαζονεία πως η δύναμη του μικρού εγώ σου είναι πιο ισχυρή από την Δύναμη του αληθινού εαυτού σου!

Σπάσε τα δεσμά της δική σου σκέψης! Συγχώρεσε τον εαυτό σου για όλα όσα πίστεψες πως ήταν αληθινά και δημιούργησε με όλη την μεγαλοπρέπεια για την οποία έχεις γεννηθεί!

Αποφάσισε με όλη σου την καρδιά να επιλέξεις τα όνειρά σου, και δεν θα μείνεις ποτέ μόνος ποτέ αβοήθητος. Μπορεί η βοήθεια να μην έρχεται πάντα με τη μορφή του χρήματος αλλά σου εγγυώμαι πως θα έχεις πάντα ότι χρειάζεσαι, αρκεί να μην νιώσεις μικρός στο να λάβεις βοήθεια. Η ψεύτικη υπερηφάνεια μας πολλές φορές μας κάνει να διαστρεβλώνουμε την έννοια της ταπεινότητας μέσα μας.
Να θυμάσαι πως ότι δίνει κανείς το δίνει στον εαυτό του.

Η φύση προσπαθεί να σου μάθει έναν άλλο τρόπο να δημιουργείς.
Να προσφέρεις συνεχώς ακόμη και αν «δεν έχεις» όπως νομίζεις, να δίνεις και να προσφέρεις με κάθε τρόπο, όπως ακριβώς το σύμπαν και η φύση προσφέρει απλόχερα κάθε στιγμή.
Σου λέει, "Δημιούργησε όπως δημιουργώ και ποτέ δεν θα ξεμείνεις."
Όλα θα σου δοθούν,πολλαπλασιασμένα.
 Απλώς γίνε ένας συνδημιουργός Αγάπης και Αφθονίας.
Όλα στο σύμπαν υπάρχουν σε αφθονία και είναι μόνη η δίκη σου πίστη στην έλλειψη που αντανακλά κάθε είδους στέρηση στη ζωή σου,
δώστες όλες στον Θεό και ξεκίνα να δίνεις , ότι έχεις...με οποιονδήποτε τρόπο.



Άραγε θα αρνιόσουν την βοήθεια του Θεού και του Σύμπαντος , εάν Αυτός σου έδειχνές πως μπορείς να την δώσεις και να την λάβεις μέσα απο τα δημιουργήματα του;

Ευγνωμοσύνη


Το να εκφράζεις ευγνωμοσύνη είναι η πιο υψηλή πράξη συνείδησης του ανθρωπίνου είδους. Τόλμησε να είσαι ευγνώμων για κάθε μικρό ή μεγάλο πράγμα που έρχεται στη ζωή σου. Στο σύμπαν αρέσει το αίσθημα της ευγνωμοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ δυνατόν να προσελκύσεις περισσότερα. 
Ευχαρίστησε απο το γεγονός πως το πρωί σήμερα άνοιξες τα μάτια σου, μέχρι κάποιον που σου έδωσε τη θέση του στο λεωφορείο ή μέχρι και για 10’ λεπτά του ευρώ που μπορεί να βρήκες σήμερα στο δρόμο.
Δείξε πως δεν έχει σημασία το μέγεθος ή ποιότητα της υλικής μορφής , μα πως κάτι σου δόθηκε. Ανοίγεσαι με αυτό τον τρόπο στην μεγαλύτερη αφθονία του σύμπαντος.
Η αληθινή ταπεινότητα δεν προέρχεται απο το να μην λαμβάνεις ότι σου προσφέρουν  μα αντιθέτως να νιώθεις και να εκφράζεις ένα αίσθημα βαθειάς και αληθινής ευγνωμοσύνης. Ετσι δίνεις τον χώρο περισσότερο στην ενέργεια της αφθονίας σε όλα τα επίπεδα να κινείται στην ζωή σου.

Ξεκίνησε επίσης να φροντίζεις οτιδήποτε έχεις στη ζωή σου. Είτε αυτό είναι κάτι υλικό ,είτε σχέσεις, είτε σχετικά με το επάγγελμά σου. Να το περιποιήσε , έτσι δηλώνεις με καθαρή πρόθεση και συνείδηση, πως είσαι ευχαριστημένος και ευγνώμων που σου έχει δοθεί.
Πως είναι δυνατόν το σύμπαν να σου δώσει περισσότερα , όταν δεν φροντίζεις και δεν χαίρεσαι για όλα αυτά τα οποία έχεις;


                                                                              
Έτσι, σιγά σιγα καταλαβαίνεις πως  η Αφθονία είναι ιδέα.
Που θα την καλομεταχειριστείς ή όχι.

Καταλαβαίνεις την καταπληκτική δύναμη του νού σου.
Αρχίζεις να λειτουργείς απο ένα επίπεδο αληθινής συνειδητότητας.
Αναγνωρίζεις πως η Αφθονία είσαι εσύ.

1 σχόλιο: